Et nytt bærekraftig kjøkken

Kjøkkenet er for mange det viktigste rommet i huset, et rom som skal fungere og kjennes godt. Her samles vi, med familie og venner - for å lage mat, spise, være sammen. Kjøkkenet speiler våre liv, vaner og i stor grad hvem vi er. Av den grunn velger mange å bytte ut kjøkkenene sine når de flytter inn i en ny leilighet eller et sted de har bodd en stund, for å gjøre det til sitt eget. Men det resulterer ofte i at det byttes ut helt velfungerende kjøkken, som i utgangspunktet er et lite bærekraftig valg. Det var tilfellet med dette prosjektet. 

Da jeg fikk forespørsel om å tegne et nytt kjøkken, som skulle erstatte ett som tilsynelatende var helt fint, tenkte jeg; Hvordan kan dette gjøres mest mulig bærekraftig? 

Sammen med kunden lagde jeg en liste over det de opplevde som problematisk med kjøkkenet: 1) Dårlig organisering og dårlige skap-løsninger skapte uorden og gjorde det vanskelig å få oversikt over hva de hadde, 2) dårlig bevegelse innad, 3) lite funksjonelt, 4) utgåtte hvitevarer, 5) oppstykket, overfylt og lite brukbar benkeplass, 6) mørkt, 7) kunden hadde behov for økt kvalitet og identitetsfølelse. Kunden ønsket dessuten et svart kjøkken.

Det viste seg å ikke være nok å kun bytte ut det nødvendigste, samt flytte rundt på modulene og male om. Flere utfordringer ville da ha stått uløst. Vi besluttet å gi bort kjøkkenet, og fant noen på finn.no som jobbet med kjøkken, som hentet det og skulle lakkere det om til bruk i eget showroom. Dermed skulle det tegnes et helt nytt kjøkken.

Gammelt kjøkken, sett fra spisebordet

Gammelt kjøkken, sett fra kontoret

Hva ligger i ordet bærekraft?
Bærekraft handler såvel om trivsel som levetid og gjenbrukbarhet. For at noe skal være bærekraftig så må det fungere, og bidra til å gjøre livet godt, for at man skal ønske å ta vare på det, og slik at man i neste omgang ikke trenger eller ønsker å bytte ut så mye, kun det nødvendige. Bærekraft handler om å skape gode rammer rundt livet - holdbarhet, både for mennesker, natur og generelt.

Man kan argumentere for at det å sette inn billige, dårlige kjøkken i nye leiligheter uten å samarbeide med fremtidig eier i utgangspunktet ikke er veldig bærekraftig.

Gammelt kjøkken. Mange uløste steder som fører til rot og frustrasjon.

Bærekraftskriterier.
Dette ble viktig når jeg satte kriterier for det nye kjøkkenet, som innledning til å tegne, planlegge og finne riktig leverandør. Kriteriene baserte seg på tre hovedkategorier:

  • Lang levetid: god holdbarhet, robusthet, materialkvalitet og godt håndverk.

  • Miljøvennlig produksjon: God skogdrift, resirkulert treverk, helsevennlige stoffer, lavt CO2 avtrykk, gjenbrukbarhet, kortreist, gjerne standarddimensjoner

  • Trivsel: lysere, luftigere, god bevegelse, nok plass, enkelt vedlikehold, svart

Leverandør med bærekraft i fokus.
Det avgjørende lå i å finne en leverandør som kunne levere på de ulike kravene. Etter flere runder med ulike leverandører var det en som skilte seg ut, Rotpunkt kjøkken, på Skøyen. De skåret høyest både på bærekraft og mulighetsrom innen farger og dimensjoner. Nedenfor er en mer utdypet liste som begrunner valg av leverandør:

  • De har fullstendig svanemerkede kjøkken, som eneste leverandør i Norge

  • Over 90% av treet de bruker er resirkulert og de sikter mot å minske avfall fra produksjon

  • Fabrikkene har karbonnøytral produksjon og bruker 100% fornybar energi

  • De har 95% FCS-sertifiserte produkter, som står for bærekraftig skogbruk.

  • De er cradle-to-cradle sertifisert

  • Skrogene er ekstra robuste, grunnet tykkere bakvegg, samt god dimensjonering på alle plater og paneler, med standard på 2cm. 

  • Panelene har våtromsstandard, og er høyst motstandsdyktige mot fukt og vann. 

  • De leverer svarte skrog og svarte fronter behandlet med nanoteknologi for minst mulig fingermerker (blant mange andre standardfarger).

  • De leverer norsk svart benkeplate i granitt. (Denne ble dessverre sendt for utskjæring i Spania grunnet mangel på slike fabrikker i Norge)

Kjøkken av resirkulerte sponplater.
Det nye kjøkkenet består i hovedsak av sponplater, hvor over 90% er resirkulert treverk. Sponplatene er behandlet med ulike overflater; matt svart på størstedelen, blankpolert svart i felter bak platetopp og vask, nanotek svart på fronter og trestruktur i bakvegg. Det er et kjøkken som har forutsetningene for lang levetid, produsert på en bærekraftig måte, som gjenspeiler kundens stil og vil bidra med økt kvalitet og identitetsfølelse.

Jeg har skrevet mer om prosjektet i følgende to blogginnlegg:

Fra gammelt til nytt. Omstrukturering og soneinndeling
Svart på svart på svart, med et hint av varme toner

Utsnitt av det nye kjøkkenet

 
Forrige
Forrige

Svart på svart på svart, med et hint av varme toner

Neste
Neste

Transformasjon og soneinndeling