Svart på svart på svart, med et hint av varme toner
Hvitt har preget kjøkkener og hjem de siste årene, slik som kjøkkenet til denne kunden. Hvitt er stilrent, enkelt, men kan også være kjedelig og identitetsløst. For tiden ser vi dog en ny trend, hvor fargene kommer tilbake, og folk har lyst til å sette sitt eget preg på interiørene. For denne kunden var det ingen tvil - Kjøkkenet skulle være svart.
Det nye kjøkkenet sett fra kontoret, med svart på svart.
I høst fikk jeg i oppdrag å tegne et nytt kjøkken som skulle erstatte et eksisterende. Kunden hadde ett ønske som stod spesielt sterkt, som dreide seg om fargevalg.
Nå defineres faktisk ikke svart som en farge, men at svart har karakter er det ingen tvil om. Svart kan være mye, alt ettersom hvordan den brukes. Noen forbinder svart med det mørke, dystre, triste. Men svart er også et karftfullt hjelpemiddel om vi vil skape kontrast, eleganse, mystikk og eksklusivitet. Coco Chanel introduserte begrepet “den lille sorte” i 1926 om svarte knelange kjoler, som har blitt kjent for å være elegant, klassisk og tidløst. Arkitekter er et godt eksempel på mennesker som liker å kle seg i svart, inkludert meg selv.
Svart er identitet.
Kjøkkenets farger og stil er et resultat av kundens identitet. Det er et ektepar som elsker svart. De går i svarte klær, har svart sofa, svart sengetøy og svarte skap både i gangen og på kontoret. Likevel balanserer de det godt opp med et varmt tregulv og hvite vegger samt mindre fargedetaljer av hovedsakelig rødlige toner. En av de to er grafisk designer, og er svært bevisst på farger. Hun sier at det svarte får henne til å føle seg komfortabel og rolig. Hun sier også at hun er veldig ømfintlig overfor sterkt lys. Det var ingen tvil for dette ekteparet at de ville ha et svart kjøkken.
Fargetips fra eksperten.
I et av blogginnleggene til Koi Fargestudio her skriver de nettopp om valg av farge på kjøkken, og tipser om at de tryggeste fargene enten er støvete eller dype, mørke nyanser. Palletten viser mørke toner av grønn, blå og rødbrun, hvor noen er så mørke at de nesten bikker over til svart. Så det er altså noe med disse mørke tonene som behager oss.
Kjølig svart kombinert med varme toner.
En av farene ved å bruke svart, spesielt i store mengder, er dog nettopp at det kan fremstå kaldt og dystert. Da er trikset å kombinere det svarte med varmere toner og detaljer, som i dette tilfellet tre og messing, som gir kjøkkenet et lunere og mer eksklusivt preg.
Ved valg av svart på overflater kommer flere utfordringer. En utfordring er at fingermerker synes ekstra godt, spesielt på homogene, glatte overflater. Problemet oppstår ikke på samme måte med overflater av tre som er beiset eller malt, med noe struktur. På bildet ser vi tydelig forskjellen på overflater som er svartlakkert og overflater som er påført svart farge med nanoteknologi.
Det er stor forskjell mellom svarte overflater. Over ser vi forskjellen på vanlig svartlakkert overflate og overflater behandlet med nanoteknologi. Den lakkerte blir fort skitten. De to andre holder seg pene.
Å hvile øynene.
Jeg husker å ha lært på et tidspunkt at øynene våre hele tiden søker til skygger i rommet, for å hvile, og kanskje også for å hvile hodet. Selv synes jeg det er ubehagelig å være lenge i et veldig lyst rom uten skyggehjørner, hvor øynene er i konstant arbeid. Selv ute, på de lyseste dagene, er det tross alt mange skygger øynene kan hvile i. Derfor er min teori at svart, enten det er på interiør eller klær, er behagelig (om brukt rett) fordi det tillater øynene våre å slappe av, og dermed får vi kanskje også ro i hodet og i kroppen. Og om det er én funksjon kjøkkenet skal ha på oss, så er det kanskje nettopp å få oss til å senke skuldrene.
Jeg skriver mer om dette prosjektet i to andre blogginnlegg:
Fra gammelt til nytt. Omstrukturering og soneinndeling
Et nytt bærekraftig kjøkken